Oba rodzaje zielonej żywności mają wiele wspólnego w swoim składzie (na przykład witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, chlorofil, aminokwasy i kwasy nukleinowe, przeciwutleniacze). Algi, w przeciwieństwie do jęczmienia, zawierają na przykład nierozpuszczalny błonnik, ważną dla detoksykacji sporopoleninę, naturalny antybiotyk chlorelin lub CGF (czynnik wzrostu, który czterokrotnie przyspiesza wzrost normalnej flory jelitowej i wspiera regenerację zdrowych komórek). Ponadto jęczmień zawiera w swoim składzie, w porównaniu z algami, silne przeciwutleniacze oraz większą ilość enzymów i substancji polifenolowych. Nie zawiera nierozpuszczalnego błonnika.
Korzyścią dla organizmu jest nie tylko ilość poszczególnych substancji, ale przede wszystkim ich synergiczne działanie. Dlatego zielonej żywności nie pojmujemy tylko jako zestawu pojedynczych składników odżywczych, ale bardzo bogate i użyteczne dla organizmu ludzkiego źródło substancji, które wzajemnie potęgują swoje działanie.
Kompleksowa zdrowa żywność, w tym Jęczmień i Chlorella, pozwalają organizmowi wykorzystać to, czego właśnie potrzebuje, i łatwo wydalić te substancje, których posiada nadmiar. Dlatego nie dochodzi do przedawkowania żadnej substancji.
Korzyścią dla organizmu jest nie tylko ilość poszczególnych substancji, ale przede wszystkim ich synergiczne działanie. Dlatego zielonej żywności nie pojmujemy tylko jako zestawu pojedynczych składników odżywczych, ale bardzo bogate i użyteczne dla organizmu ludzkiego źródło substancji, które wzajemnie potęgują swoje działanie.
Kompleksowa zdrowa żywność, w tym Jęczmień i Chlorella, pozwalają organizmowi wykorzystać to, czego właśnie potrzebuje, i łatwo wydalić te substancje, których posiada nadmiar. Dlatego nie dochodzi do przedawkowania żadnej substancji.