Przejdź do głównej zawartości

Czym różnią się od siebie Chlorella i Jęczmień?

Oba rodzaje zielonej żywności mają wiele wspólnego w swoim składzie (na przykład witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, chlorofil, aminokwasy i kwasy nukleinowe, przeciwutleniacze). Algi, w przeciwieństwie do jęczmienia, zawierają na przykład nierozpuszczalny błonnik, ważną dla detoksykacji sporopoleninę, naturalny antybiotyk chlorelin lub CGF (czynnik wzrostu, który czterokrotnie przyspiesza wzrost normalnej flory jelitowej i wspiera regenerację zdrowych komórek). Ponadto jęczmień zawiera w swoim składzie, w porównaniu z algami, silne przeciwutleniacze oraz większą ilość enzymów i substancji polifenolowych. Nie zawiera nierozpuszczalnego błonnika.
Korzyścią dla organizmu jest nie tylko ilość poszczególnych substancji, ale przede wszystkim ich synergiczne działanie. Dlatego zielonej żywności nie pojmujemy tylko jako zestawu pojedynczych składników odżywczych, ale bardzo bogate i użyteczne dla organizmu ludzkiego źródło substancji, które wzajemnie potęgują swoje działanie.
Kompleksowa zdrowa żywność, w tym Jęczmień i Chlorella, pozwalają organizmowi wykorzystać to, czego właśnie potrzebuje, i łatwo wydalić te substancje, których posiada nadmiar. Dlatego nie dochodzi do przedawkowania żadnej substancji.

Popularne posty z tego bloga

Dlaczego należy spożywać zieloną żywność czyli Sok z trawy jęczmiennej i Chlorellę

Zawartość składników odżywczych w naturalnej żywności gwałtownie spada ze względu na przemysłową uprawę i przetwarzanie żywności roślinnej i zwierzęcej. Jednocześnie zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze gwałtownie wzrosło. Wzrasta częstotliwość występowania czynników ryzyka w populacji (nadwaga-otyłość, palenie tytoniu, stres, podwyższony poziom cholesterolu i cholesterolu LDL, podwyższony poziom glukozy w krwi i inne). Ilość substancji chemicznych obecnych w środowisku i żywności rośnie. Spożywanie Jęczmienia i Chlorelli jest praktycznym, choć z pewnością nie jedynym, sposobem na dostarczenie organizmowi szeregu deficytowych składników odżywczych, aby wesprzeć go w delikatnych procesach detoksykacji i samoleczenia. Konieczne jest jednak spożywanie naprawdę czystej i wysokiej jakości zielonej żywności. Żywność jest najważniejszym czynnikiem stylu życia. Ma kluczowy wpływ na rozwój chorób, a także na proces uzdrowienia. Włączenie zielonej żywności do diety jest istotną zmianą...

Jaki jest wpływ zielonej żywności na organizm?

Zielona żywność wspiera organizm kompleksowo. Dostarcza mu szeroką gamę składników odżywczych, włącznie z tymi, których brakuje w obecnie przemysłowo przetwarzanej żywności. Jest źródłem witamin, minerałów, pierwiastków śladowych, chlorofilu, wszystkich niezbędnych aminokwasów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, enzymów, przeciwutleniaczy i innych unikalnych substancji. Wspomaga naturalne procesy detoksykacji organizmu, a tym samym pomaga na bieżąco, delikatnie i bezpiecznie czyścić nasz organizm już z poziomu komórkowego. Jęczmień i Chlorella to świetne prebiotyki, które poprawiają stan mikrobiomu jelitowego. Obydwa rodzaje zielonej żywności pomagają organizmowi przywrócić i rozwinąć naturalne procesy samoleczenia, wspierają odporność, cały metabolizm, równowagę hormonalną, kondycję fizyczną i psychiczną oraz dobre funkcjonowanie wszystkich narządów naszego organizmu.